Vztýčením vlajky sa začala spomienka na Trianon - Deň spolupatričnosti

04.06.2015 Celý región

Budapešť 4. júna (TASR) - Vztýčením maďarskej štátnej vlajky na Kossuthovom námestí v Budapešti za účasti predsedu parlamentu Lászlóa Kövéra začala sa dnes séria podujatí Dňa národnej spolupatričnosti, ktorým si Maďari doma i za hranicami od roku 2010 každoročne pripomínajú výročie podpísania Trianonskej mierovej zmluvy.

V Dome Maďarov vystúpi v deň 95. výročia podpísania zmluvy s prejavom vicepremiér zodpovedný za národnú politiku Zsolt Semjén. Hlavným bodom programu dňa spolupatričnosti v Budapešti bude predstavenie kultúry a zvykov sedmohradských Maďarov z rumunskej obce Siculeni (Madéfalva).

Trianonskú mierovú zmluvu, ktorá po prvej svetovej vojne vymedzila hranice Maďarska a Československa po rozpade Rakúsko-Uhorska, podpísali 4. júna 1920 mocnosti Dohody (Veľká Británia, USA, Francúzsko a Taliansko) a predstavitelia Maďarska v paláci Grand Trianon vo Versailles na predmestí Paríža.

Hoci Maďarsko podpísalo a ratifikovalo Trianonskú mierovú zmluvu, s novým stavom sa nezmierilo. Trianon sa v Maďarsku dodnes chápe ako krivda spáchaná na maďarskom národe. Poslanci maďarského parlamentu 31. mája 2010 rozhodli, že výročie podpisu zmluvy si pripomenú každoročne pamätným dňom, ktorý bol stanovený na 4. júna ako Deň národnej spolupatričnosti.
 

Vyberte región